Nederland projectenland?! De projectenbrigade

Er wordt in ons land erg veel in projecten gewerkt terwijl met de resultaten vaak bitter weinig wordt gedaan. Als er al resultaten zijn. En dat is jammer.

 

Het kan zijn dat de kaders gewoonweg niet helder zijn, afspraken ontbreken of dat het in de uitvoering alsnog spaak loopt. Er zijn legio redenen. 

 

Dat is niet alleen jammer vanwege de verrichtte inspanningen en investeringen, maar ook bijvoorbeeld vanwege de motivatie van medewerkers, uitstraling van de organisatie en het niet behaalde (maatschappelijk) resultaat. Persoonlijk vind ik de bekende bureaulade een lastig te verteren verblijfsplaats van geleverd werk.

 

Er lijkt een cultuur te zijn ontstaan in (delen van?) Nederland waarin dit ook niet zoveel uitmaakt. Waarbij het uitvoeren van een project al voldoende resultaat is. En waarbij elkaar aanspreken op afspraken (if any) al helemaal ‘not done’ is.

Herkenbaar?!

 

Ik vergeet het ook nog regelmatig, maar veranderen is primair emotioneel. En dat is waarschijnlijk ook een reden waarom die ontstane cultuur niet snel zal veranderen. Je komt nieuwe partijen, bestaande belangen, belemmeringen en al lopende ontwikkelingen tegen. Het enige wat je hier in kan veranderen is je eigen gedrag. Dat willen we niet altijd geloven of aannemen. Het zijn toch vaak de ‘anderen’ die niet willen meewerken. Voor mij is dat in ieder geval vaak een verraderlijke valkuil.

 

In diverse contexten heb ik de afgelopen jaren gezien dat het werken in projecten, of samenwerken, lastig is. De resultaten zijn vaak niet helder, resultaten worden niet geïmplementeerd of het kader ontbreekt. In de samenwerking is het lastig iedereen binnen boord te houden en met commitment, vernieuwing en verandering te realiseren.

 

De projectleider, coördinator of regisseur heeft geen doorzettingsmacht en zal daarom andere middelen en methoden moeten inzetten om tot resultaten te komen. Dat vereist persoonlijk leiderschap. De projectenbrigade, een website en een netwerk, zal hiertoe handreikingen leveren en vormt een ‘haven’ voor de zoekers op dit terrein. Voor degenen die meer uit hun project, netwerk, samenwerking of alliantie willen halen. Binnenkort meer!

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>